1. Zdravá strava aj na mojom blogu, inšpirujte sa

Ahojtee,,
už dlhšie som uvažovala nad podobným článkom a tak postupne som si pofotila veci ktoré poväčšine raňajkujem a pripravujem si ich do jedál.. Pretože ,,Ja si na raňajky doprajem". Niekedy to neodhadnem a pripravím si viac ako naozaj sfutrujem a potom som najedená až do obeda a to už fakt nie je dobré. Keďže sa ja osobne radím medzi takých ,,pažroškov", že ak mi niečo veľmi chutí, tak neviem kde mám dno potom to ľutujem lebo môj žalúdok má potom problém tráviť aj ostatné jedlo dňa. Niekedy mi to fakt nevínde ale poväčšine to už celkom viem ovládať.

Možno som už spomínala možno nie ale kedysi moja nadváha presahovala 75kg (presne78,5kg) na moju výšku 167cm je to dosť. Naordinovala som si mliečnu dietu, ktorá mi pomohla lebo som už bola v koncoch. Mimochodom našla som ju na internete. Niekto sa vráti ku svojej starej váhe po diete ale u mňa sa to nekonalo ale mala som iné problémy. Od vtedy som sa ako tak držala a ručičke na váhe som nedovolila stúpať. Už som nedietovala povedala som si dosť jednoducho som prestala jesť toľko slaných orieškov, čipsov a sladkostí či sladkých vôd a teraz mám váhu na 61-63kg ako kedy. No tu som ešte nepoznala tie zdravšie veci na papanie ako teraz.  Niekedy si zacvičím ale nepreháňam to ani kôli mojej chorobe ktorú som prekonala aj keď všetko sa dá keď sa chce. 

Takže to bol taký úvod a ja idem ďalej.. Keby som sa nedala pre rokom aj pol na instagram, neviem nič. Nepoznám nič zdravé lebo v TV o tom nehovoria. A teraz mu ďakujem a hlavne ĽUĎOM ktorý sú tam, že som sa dozvedela o týchto skvelých pochúťkach a baví ma to. Začala som variť piecť s chuťou ... Zo zdravou stravou to až tak nepreháňam dám si aj klasiku lebo to treba ... Všetko treba jesť..
Cukry vravia že sú najväčšie zlo ale keď ich viete konzumovať ako sa hovorí s mierou nič pre vás zlo nie je. Používam aj biely cukor aj keď menej, aj trstinový a tak tiež aj kokosový. Medzi cukrami žiadny rozdiel nie je pretože kalórii majú pomerne rovnako.
Med, Javorový sirup alebo Agáve či iné mali by to byť teda asi prírodne sladidlá, ktoré sú veľmi chutné a rada ich používam do rôznych kaší koláčikov a pod.. obsahujú menej kalórii ako cukry, ale tiež ich nemôžete zjesť na kilá. Píšem iba to čo ako tak ovládam ale pre mňa je to vystačujúce.
Sladidlá bez kalórii zo začiatku som sa ich obávala, že obsahujú nejakú chémiu (a možno aj hej) ale veľa ich je už aj na prírodnej báze. Samozrejme tieto veci nie sú až taká lacná záležitosť ale ak si kúpite v obchode nejaké lacné nerátajte stým, že sa to dá s týmíto drahšími porovnať. A sú vhodné pre tých, ktorý chcú schudnúť alebo viete, že ste skonzumovali už dosť cukru a tak si doprajete sladké bez kalórii. Tiež to určite nie je vhodné používať stále predsa nikto nie je si istý čo sa tam všetko môže nachádzať.

Bezkalorické Sirupy alebo polevy s ktorými si spestríte chute moje prvé ktoré som skúsila je Zero Topping Bodylab jahoda biela čkoláda a slaný karamel a neskôr lieskovy orech. Od GymBeam Jahodový Zero sirup a čokoládový.
Sirupy od Bodylab sú skvelé sladučké sladené xylitolom (brezový cukor) ale samozrejme že si za ne priplatíte ale za to vydržia vám dosť dlho a sú veľmi chutné.
Sirupy od GymBeam sú sladené malitolom (získané zo škrobu) a suklarozou (umelé sladidlo). Takže tieto sú už cenovo dostupnejšie a tiež chutné a sladké. Stačí si len vybrať.

No a ak chcete nejakú výbornú pomazánku ,,nutellu,, stačí ak siahnete po Proteinelle na trhu je ich už pomerne dosť od rôznych značiek a sú výborné orieškové. Dokonca si ich môžete vytvoriť aj doma. Obsahuje kalórie ale zase nie toľko olejov ako tie čo kúpite v obchode.
Tieto moje ďalšie delikatessy už nepatria medzi tie zdravé varianty ale jednoducho si ich doprajem v menších množstvách. Určite vám neublížia.
Arašidové maslo ktoré býva väčšinou v obchodoch v slanej verzii mi samotné nechutí ale rada ho kupujem a robím z neho sladké sušienky, kde je veľmi dobré.

Ak chodíte do Lídla objavíte tam aj tieto dobroty Kokosové mlieko na poly tuhé na poly tekuté. Možete ho zmiešať a máte jemnú smotanu alebo použijete iba tuhú časť alebo tekutú. V ázijskom týždni som si vždy odniesla so sebou to zelené ale teraz už v stálej ponuke majú tieto Freshbona a cenovo sú v pohode dostupné. Dostanete ich v normálnej verzii ale aj Light. Mám ich veľmi rada lebo sa dajú použiť skoro všade na miesto mlieka. A tak isto aj domáce Bounty sú skvelé.

Keď píšem teraz viac menej o tých tekutejších produktoch mám tu niekoľko druhov kokosového oleja (aj keď tekutý veľmi nie nie je rozumieme sa:), sézamového a arašidového.
Prvý Bio Kokosový olej Vita Dor som si kúpila už dávnejšie v Lídli je v menšom balení ale za to je aj dosť kvalitný a tento aj pekne kokosovo vonia čo mne aj vyhovuje. Druhý Bio kokosový olej Purity Vision určite poznáte a je z DM drogérie je bez vône a používam ho iba na kozmetické účely inak je tiež vhodný na varenie. No a kokosoý tuk v 1000ml balení vám vydrží dlho takže na ňom aj vyprážam a všeličo. Je bez vôňe. Chuťovo je najlepší ten prvý cítiť tam tu jeho kvalitu.
Sézamový olej je z pražených semien a chuťovo je veľmi dobrý môžete si dať za lyžičku a nič tým nepokazíte.
Arašidový olej je aromatizovaný, kúpeny v ázijskom týždni v lídli ale do koláčikov a podobných dobrôt je mňam pokiaľ máte radi miernu chuť arašidov.

Ďalšia moja pochúťka sú jogurty z nízkym obsahom tuku a vyšším obsahom bielkovýn, dezerty mliečne či sójové. Skyr taak som sa tešila že prišiel už aj ku nám na Slovensko a keď som ho prvý krát vyskúšala akosi mi prišla jeho chuť umelá ale postupne som sa naň naučila a chutí mi. Ja som toho názoru, že ,,niekedy treba dať chutiam ešte šancu" a potom zmeníte názor. Grécky jogurt Milko niekoľko som ich už pojedla a tak isto ako skyr obsahuje najmenší podiel tukov a vyšší obsah bielkovín chuťovo bude asi viac priateľnejší pre tých čo skyr ešte nejedli. Alpro dezerty to je samozrejmosť niekedy si neviem bez nich lievance ani predstaviť a keď boli v akcii možno som si ich nakúpila aj zo 15ks. 
 Jogurty a mliečna ryža toto môžem. Muller Riso, Milbona Rice Milk Dessert škorica tak tento je perfektný kto ľúbi škoricu dá mi za pravdu. Kefír jogurt tak tieto čučoriedkové sú väčšinou vypredané ale dá sa nájsť ešte nejaký na spodku schovaný. Má súper cenu za to aké veľké balenie má oproti klasickému jogurtu a je hustý proste je naj. Zott Jogobella tieto mi nikdy nechutili ale ako náhle prišli tieto s príchuťou muffin a kúskami piškótu no jednoducho sa mu nedá odolať.

 A na koniec ak by sa vám nechcelo stále vyšťavovať citróny toto je skvelý pomocník rýchlo si spraviť cez leto takú osviežujúcu vodu na pitie DM Bio Citrónová šťava 100% píšu, že nie je z koncentrátu no kde je pravda kto ho vie lebo keby to boli len čiste vyšťavené citróny asi by to dlho nevydržalo a pri otvorenej fľaške to možno vydrží aj mesiac a nemala som ju ani v chladničke. Inak chuťovo je o niečo lepší ako klasické citrónové šťavy z koncentrátu.

Tak zaujalo vás niečo? Alebo niečo by ste chceli ešte vedieť? Stačí sa opýtať.
Čo u vás doma najviac vedie? 

MAJTE SA PEKNE
Romi

Komentáre

  1. Pekná inšpirácia. Ja som konečne v tom období, kedy som so sebou neskutočne spokojná ♥ Cvičím iba vtedy, keď mám chuť a aj to chcem a jedlo si vyberám také, aké mi chutí. Samozrejme, snažím sa žiť zdravo, ale neodmietam ani rôzne pochutiny. Žijeme len raz :) A môžem povedať, že takto som si zachovala oveľa lepšiu postavu ^^~ °₊·ˈ

    Blog de la Licorne

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Řecké jogurty od Milko jsou dokonalé, miluju je. Ale častěji si kupuji Activii, protože je levnější :D Tím šetřím na ty perfektní Alpro derezty, které jsou prostě nejlepší na světě a mohla bych je jíst pořád. No ale nejvíc jsem se zamilovala do ovesných kaší (dokonce jsem o nich dneska vydala článek na blogu), které jsem zkusila teprve nedávno, ale jsou prostě nejlepší na světě :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Proteinellu chcem vyskúšať už nesmierne dlho ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  4. jej super článok :) plno vecí, ktoré tu máš mám aj ja alebo som ich vyskúšala :P napríklad ten agáve aj javorový syrup, jogurty, myprotein produkty aj kokosový olej :) škoda, že tú zdravú stravu v poslednej dobe zanedbávam :(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Arašídové máslo mám ráda, ale jen to opravdové, kde je aspoň 95% ořechů, jinak mi to moc nejede. Když jsem bydlela ve Švédsku tak tam ani másla která by neměla 98% neprodávali, tak jsem na tom byla trochu závislá :D A kokosová mléka mám také moc ráda ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tieto majú dosť podielu arašidov ja tiež ine ani nekupujem aj to malo kedy lebo obsahuju dosť palmoveho alebo ineho oleja, ja skôr kupujem take čo sú ladené na sladko o tých budem pisať čoskoro:))

      Odstrániť
  6. Asi týždeň späť mi dala moja sesternica koštnúť arašidové moslo a ja som si myslela, že jej ho zjem na posedení. Mňamka! Ja mám veľmi rada ryžové mlieko (Joya) a kešu oriešky :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. od kedy som vyskušala poriadne arašidove maslo ako šufanek od vtedy som zostala na nich zavisla ja:))

      Odstrániť
  7. Super inspirace, po pár věcech se určitě podívám.
    Já jsem si v poslední době k snídani oblíbila vícezrnnou kaši s datlovým sirupem a trochou oříškové směsi, kterou kupuji v Lidlu. Také jsem si v něm pořídila burákové másko, protože to já můžu. A od doby co mám smoothie maker, do sebe dostávám konečně i víc ovoce a zeleniny.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Většinu věcí mám doma :) arašídové máslo si dělám sama, domácí je nejlepší :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára