Na Zdravo či aj (ne)zdravo

Momentálne musím dodržiavať dietu a tak mi inšie neostávalo len poskúšať tieto zdravé veci hlavne tie čo neobsahujú jódovanú soľ. Začala som ovsenými vločkami a medom, ale objavila som sa v jednom zdravom obchode kde som jednoducho neodolala. 
Kokosový cukor ktorý som si hneď obľúbila len keby nebol taký drahý no čo už. Za 500g cukru som zaplatila okolo tých 5-6€. Ale keď som ho videla asi v Bille za 150g pýtajú 3-4€ a to je už čo povedať. Inak si ho dávam veľmi rada do kávy aj keď nesladí tak dostatočne veľa ako biely cukor. Kokosového si dám 3 lyžičky a bieleho len dve. Inak má svojskú karamelovú chuť keď ho skúsim takto samotný. Posypem si sním napríklad aj ovsenú kašu a hneď má trošku inú príchuť. Topí sa rýchlejšie oveľa, ako biely cukor dokonca aj v studenom je za chvíľu pustený. Podobá sa na pohľad trochu trstinovému ale tento kokosový je oveľa jemnejší. Pri skladovaní stuhne ale ľahko sa dá zas rozdrviť. Bude to tým že nie sú v ňom pridávané rôzne látky proti hrudkovateniu.
Vyrába sa z nektáru kvetov kokosovej palmy. Je to zdravá náhrada za klasický cukor.

Prvé čo som chcela boli Chia semienka toľko spomínané ospevované aké sú zdravé a dodávajú energiu. Píšu že denná dávna najviac dve čajové lyžičky no ale z dvoch čajových lyžičiek sa mi puding nespraví. Tak ako to s nimi je?  Sem tam som ich niekde pridala ale ani za svet neviem spraviť z nich nejakú tu dobrú mňamku čo by mi chutilo. Do mlieka som ich nechala napučať nasypala som si na ne na vrch kokosový cukor ale akosi to neprijíma moje brucho. Budem rada ak mi poradíte ako chia konzumujete vy? 
Bio Sirup z Agáve je veľmi chutná vec ktorú som si taktiež obľúbila. Tento píšu že je 100%-tný. Celkom ho mám už minutý. Pooblievam si sním koláčik z ovsených vločiek a hneď chutí lepšie hlavne vtedy keď sa mi nepodarí dosť sladký ako by som chcela. Je to tiež náhrada za biely cukor a stál okolo tých 5€/352ml. Sú aj menšie balené ale väčší sa oplatil viac. Taktiež som ho raz skúsila aj do kávy a bola veľmi dobrá. Možno nevýhodou je že sa nachádza v takomto plastovom-umelom obale kde sa dávajú aj šampóny. Neviem či je to môj postreh ale keď ho ovoniam v tomto obale cítim tam taký plast. Ale nie som si istá či náhodou tak nevonia aj tento sirup.

Zelená káva toto bola najlacnejšia varianta na vyskúšanie. Porciovaná v nálevových vreckách. Tá jej vôňa po zaliatí horúcou vodou mi pripomína veľmi silnú žihľavu alebo keby som žihľavu žula surovú. Chuť je taká horkastejšia oveľa viac oproti bylinkovému čaju. Tak ak bylinkové čaje obchádzate toto nie je pre vás. Ak ste o nej ešte nepočuli tak táto káva slúži na podporu chudnutia a môže sa piť aj večer neobsahuje kofeín.
Ovsené vločky na ktoré som si nevedela už dávnejšie zvyknúť, ale postupne keď som zisťovala čo sa dá z nich všetko spraviť som si ich obľúbila. Ranná kaša s kokosom mliekom a medom nie je nikdy na zahodenie je to moja klasika. A keď pridám do toho trochu pohánkové vločky tak je to tiež mňamka. Trošku iná chuť ale svojská a tiež veľmi dobrá. Takto za sucha sú dosť tvrdé ale keď sa povaria chvíľu v mlieku alebo vo vode alebo sa nechajú v nejakej tekutine odležať hneď lepšie chutia. Týmto pádom si už pripadám ako diabetička čo nie som a možno ani ľudia čo majú túto chorobu to poriadne ani nedodržiavajú.
Olivový, kokosový, hroznový a orechový olej. Toho hroznového už mám teda oveľa menej strašne mi chutí keď si ho nalejem do zeleniny prípadne zmiešam ešte so smotanou a môžem papať. Olivový pridávam do koláčika z ovsených vločiek a kokosový tak isto. Podľa toho kde je aký písaný.
Jablčný ocot kde sa vzal tu sa vzal s kombináciou medu vody a trochu tohto octu je to celkom dobré na podporu chudnutia.
No a moje Musli pri ktorých som sa postupne presúvala k ovseným vločkám. Nevravím že aj teraz si ich nezalejem mliekom, niekedy treba aj také, ale pri pohľade koľko cukru obsahujú si väčšinou radšej dám tie ovsené vločky s medom.

Používate niektoré z týchto výrobkov? Aké su vaše obľúbene náhrady za niektoré potraviny? 
Budem rada ak mi napíšete ako jedávate CHIA semienka a typy na dobré a kvalitné suroviny. 

Roumí

Komentáre

  1. Pěkná přehlídka věcí. Musli jsem uplně přestala kupovat a každé ráno si dělám ovesnou kaši. Mám ráda jemné vločky, jsou více nadrcené a rychleji změknou. Do kaše si dávám i trochu chia semínek. Jinak je používat neumím.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super veci (: väčšinu mám doma (: momentálne mám nízkosacharidovú dietu a keďže som vegetarianka, tak je to zaujímavé.
    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja chiu jem pravidelne, dávam si ju do ovsenej kaše :) alebo rozmixujem do smoothie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Veci vyzerajú fajn. :) najmä Chia semienka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. samé super veci! od kedy bývame sami tak sa snažíme frčať na zdravých veciach, avšak tie peniazee...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ďakujem za skvelé tipy, pretože u nás v meste som ani za svet nikde nevedela zohnať kokosový cukor a chiu :) Naozaj jediná nevýhoda je tá cena za všetko...

    CRYSTAL PEOPLE

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára