EXOTIKA na imunitu... Láka vás?

Karambola z Malajzie
Vždy umyť a jesť ju v celku alebo nakrájanú.
Podľa jej tvaru ju volajú aj hviezdne ovocie a zdobia ňou nápoje a šaláty. Osviežujúca trochu kyslá chuť pripomína zelené jablká. Obsahuje vitamín C, B1,B2, Ca, Mg, a fosfor.
Karambola sa konzumuje len v malom množstve aby ste sa neotrávili kyselinou šťaveľovou. Ak máte problémy s obličkami neodporúča sa.
____
Pítahaya z Južnej Ameriky
Je nízko-kalorická obsahuje veľa vlákniny.
Cyklaménovo ružový alebo žltý obal skrýva rôsolovitú dužinu s množstvom semien. Podporuje trávenie, ale vo väčších množstvách preháňa. Je skvelým antidepresívom navodzuje silu a zlepšuje sústredenie.Povzbudzuje pamäť a pomáha rýchlo zaspať. Obsahuje vitamíny C,B2,B3, fosfor, vápnik a železo.
____
Acai z Brazílie
Dokáže znížiť hladinu zlého cholesterolu. Stačí na to 5 bobúľ denne.
Odkedy americký vedci zistili, že čierne bobule acai obsahujú extrémne veľa antioxidantov vypukla acaimánia. Esenciálne mastné kyseliny a antioxidanty bojujú so zlým cholesterolom a proti srdcovo-cievnym ochoreniam. Posilňuje imunitný systém, pamäť, kosti a chrupavky, zlepšuje krvotvorbu, regeneráciu buniek, podporuje zdravý spánok a chudnutie. Pri všetkých formách vírusových ochorení pomáha. Vitamíny A,B1,B2,B3,C,E a minerálne látky vápnik, železo sodík, horčík, meď, mangán, draslík.
____
Rambutan z Malajzie
Jesť iba dužinu semienka sú horké a jedovaté.
V malajčine rambut znamená vlas, podľa ktorých dostal aj svoj názov. Konzistenciou pripomína pevnú čerešňu a chutí sladkokyslo. Plody obsahujú veľa vitamínu C, železa, vápnika, fosforu a uhľohydrátov.
____
Hurmikaki z Číny
Pred kúpou ovoňajte, zrelé čerstvé ovocie vonia po vanilke a lete. Nezrelá dužina je trpká.
Pripomína oranžové paradajky. Upravuje metabolizmus, zmierňuje stres, únavu a svalové bolesti. Podporuje zdravý rast a vývoj kostí. Je ideálne pre ľudí so srdcovo-cievnymi problémami. v jedlej dužine sa nachádza významný zdroj vitamínov skupiny B, titamínu, riboflavínu, niacínu, vitamínu C a najmä provitamínu A.
____
Fiddleheads z Británie
Nejedia sa surové, ale vždy tepelne upravené.
Zvinuté listy mladého papradia.
Táto obľúbená listová zelenina sa konzumuje hlavne v Británii, Francúzsku a v Kanade, kde sa varí, dusí aj zavára. Sú významným zdrojom omega-3 a omega-6 mastných kyselín, majú nízky obsah sodíka, ale veľmi veľa draslíka, železa a vlákniny.

SKÚŠALI STE UŽ NIEČO Z TEJTO EXOTIKY ALEBO VÁS NELÁKA? 

Komentáre

  1. Priznám sa, že mám pred takými exotickými plodinami rešpekt. Ale asi si dám závazok že každý mesiac si kúpim jeden kus, ktorý som ešte nejedla. Napr. tá pitahaya nevyzerá zle.
    DanyLoveLife

    OdpovedaťOdstrániť
  2. hurmikaki mam strasne rada, ale musi byt fakt uplne zrele az makke, potom je jeho chut fantasticka:) a acai tiez kupujem obcas, najradsej mam z neho nanuky:)
    http://lifeparade-by-bashi.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. krásný přehlídka exotiky, ani nevím, co všechno se u nás už dá sehnat. Osobně znám snad jenom Hurmikaki, které si ráda kupuji, tak třeba letos uchutnám i ty další exoty! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. "Jesť iba dužinu semienka sú horké a jedovaté." po téhle větě bych se to bála dát do pusy :D:D jinak opravdu zajímavý a inspirující článek, určitě něco z toho vyzkouším! :))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skusala som len acai a hurmikaki, ale skor uprednostnim nase tradicne ovocie. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vyzerá to podľa mňa super skoro všetko :) ale myslím, že ešte ani jedno som nejedla :D tak snad raz

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak toto je super! Skvelý článok len pochybujem že sa niektoré z uvedených rastlín dajú zakúpiť aj u nás. Keby sa dali určite by som ich jedla na raňajky obed i večeru :)
    Veľmi si ma potešila týmto článkom a veľa nového a zaujímavého som sa z neho dozvedela. Ďakujeem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Páni, některé kousky jsem teda vůbec neznala a některé ve mě nebudí ani pocit že jsou jedlé :-)

    Just be yourself by Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Pitaháju bych mohla jíst pořád :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Neviem .. nejako ma neláka toto exotické ovocie :D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. ďakujem vam som rada že sa vam članok pačil:))

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára