Šokujúci prieskum: V rúžoch je olovo, v očnej linke arzén!

Stopy ťažkých kovov sa nachádzajú takmer vo všetkých druhoch dekoratívnej kozmetiky. 



V decembri 2011 nezávislá zdravotnícka organizácia eMaxHealth vydala správu, že zo 49 skúmaných mejkapov obsahovali všetky nejaký ťažký kov. Nie je to teda len o olove v rúžoch. Podľa zdravotníckej organizácie eMaxHealth linky na oči a korektory obsahujú kadmium, púdre a líčka takisto nie sú bez niklu, v bronzeroch je berýlium. Očné tiene, maskary a podkladové krémy môžu dokonca obsahovať arzén. Tieto nebezpečné ingrediencie však nenájdete uvedené na obaloch. Správa z roku 2011 hovorí o tom, že ťažké kovy sú bežnou súčasťou mejkapu. Výskumníci z Ontária analyzovali, či sú prítomné arzén, kadmium, olovo, ortuť, berýlium, nikel, selén, tálium. Posledné štyri sú v Kanade ako súčasť kozmetiky úplne zakázané. Na základe výskumu vyšlo najavo, že okrem ortute sa všetky látky nachádzajú vo všetkých produktoch. Každý výrobok obsahoval priemerne 4 zakázané látky, no ani jedna z nich nebola vyznačená na obale. Dôvodom je, že sa považujú za prímesi a do výrobkov sa nepridávajú zámerne. olovo je prvok, ktorý sa prirodzene vyskytuje v životnom prostredí. Každý deň sme vystavení malému množstvu olova v potravinách, vode a vzduchu.
„Tieto nepatrné stopy olova sa môžu do rúžov dostať cez niektoré farbivá a pigmenty v priebehu výrobného procesu alebo skladovania,“ vysvetľuje Markéta Dvořáčková z firmy L’Oréal, ktorá zastrešuje aj značku Maybelline. Podľa jej slov výrobcovia ako je L’Oréal používajú správne výrobné procesy pre kontrolu prítomnosti týchto technicky nevylúčiteľných množstiev. „Stopy sú v plnom súlade s predpismi USA, EÚ a ďalšími medzinárodnými predpismi,“ dodáva Dvořáčková.
Dôsledkom prítomnosti toxínov, ktoré sa cez pokožku dostávajú do tela, sú vážne zdravotné problémy, napríklad narušenie hormonálnej rovnováhy, rakovina či neurologické problémy. Kampaň s názvom Za bezpečnú kozmetiku vyzýva kozmetické koncerny, aby zmenili receptúru produktov a sprehľadnili označovanie na obale. Ďalšia správa Amerického inštitútu pre potraviny a kozmetiku zdôrazňuje, že 400 značiek rúžu obsahuje olovo. Tieto výsledky vyvolali rozruch, pretože sa zistilo, že toxíny obsahujú aj výrobky rešpektovaných kozmetických firiem ako Maybelline a L’Oréal. Po výsledkoch výskumu nasledovalo okamžité vyhlásenie z Centra pre kontrolu chorôb a prevenciu, ktoré zdôrazňovalo, že deti a tehotné ženy by nikdy nemali prísť do kontaktu s olovom, lebo sa v organizme hromadí celé roky.

Možné zdravotné komplikácie

* narušenie hormonálnej rovnováhy
* rakovina* neurologické problémy
* strata pamäti
* časté zmeny nálad
* reprodukčné a vývinové poruchy
* problémy s obličkami
* bolesti hlavy
* vracanie a hnačky
* pľúcne problémy
* dermatitída
* vypadávanie vlasov

Aké boli výsledky výskumu?

* toxíny obsahujú aj výrobky veľkých kozmetických koncernov
* testovaných bolo 49 obľúbených mejkapov
* každý z produktov obsahoval priemerne 4 zakázané látky
* prítomnosť ťažkých kovov v produktoch nie je označená na obaloch
* rúže na pery obsahovali viac než dvojnásobné množstvo olova, ako predpokladali predchádzajúce výskumy

Ktoré výrobky obsahovali ťažké kovy?

1. maskara L’Oréal Bare Naturale - arzén, berýlium, kadmium, nikel, olovo, tálium
2. mejkap Clinique Stay true, odtieň ivory - arzén, berýlium, kadmium, nikel, olovo, tálium
3. očná linka Cover Girl Perfect Point Plus - berýlium, kadmium, nikel, olovo
4. rúž Maybelline Color Sensation - obsahoval 275-krát viac viac olova ako najmenej toxický produkt

Komentáre

  1. Hrůza, tak zítra (i pozítří a popozítří) ;-) si dám od mejkapu pohov.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak to je docela blbý, že? z těch výrobků,co obsahují těžké kovy mám naštěstí "jenom" tu rtěnku, ale zajímavý článek ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára